Havet har stor innvirkning på klimaet og næringsgrunnlaget på jorden. Havet er også en sentral global transportåre. Økt kunnskap om forholdene i og på havet, som temperatur, næringssalter og havstrømmer, vind og bølger er en prioritet. Særlig er kunnskap om antatte endringer på kortere og lengre sikt, viktig.
I matematiske modeller, blir regneoperasjoner brukt til å simulere og forutsi prosesser i naturen eller samfunnet. Havmodeller kan gjenskape hvordan havtilstanden har vært i tidligere tider, og hvordan den blir i fremtiden. Slik kan vi også forstå hva som skaper endringene. For å kunne produsere mest mulig presise beregninger og prognoser, arbeider vi kontinuerlig med å forbedre havmodellene vi har utviklet.
Sammen med Meteorologisk institutt, Havforskningsinstituttet og Dansk Meteorologisk Institutt har vi ansvar for den arktiske delen av de marine tjenestene i EU sitt jordobservasjonsprogram Copernicus. Vi bruker det operasjonelle systemet TOPAZ, med dataassimileringsteknikken Ensemble Kalman Filter, utviklet ved Nansensenteret. Observasjoner av havtilstanden bli tatt med inn i modellberegningene, noe som gjør modellresultatene bedre og mer presise.
Vi har ekspertise på kobling mellom marine økosystemdata og fysisk informasjon om havet. Modellsimuleringene kan brukes til mange forskjellige formål. Eksempler på bruk er økt innsikt i klimautviklingen i havet, planlegging av ekspedisjoner i områder med dårlig farbarhet, varsling av risiko for algeoppblomstring, og oversikt over utbredelse av forurensning.