Under OceanPredict-konferansen i Paris i november var representanter fra forskning, industri, tjenesteleverandører og brukere av havvarslingstjenester samlet for å diskutere havrelaterte problemstillinger og bærekraftig utvikling. Målet for konferanse var å legge til rette for samarbeid og partnerskap på tvers av fagmiljøer og samfunnssektorer.
Forholdene i havet påvirker alt liv på jorden. Gode systemer og tjenester som registrerer og varsler temperatur, bølgehøyde eller utbredelse av sjøis er av stor betydning for havnæringene, og gir økt kunnskap om tilstanden i havet og viktige utviklingstrekk. Sikker kunnskap danner utgangspunkt for å møte de utfordringene som klimaendringer medfører, og vil bidra til bærekraftig ressursforvaltning, styrket evne til klimatilpasninger og en mer effektiv klimaberedskap.
Anvendelser som samfunnet drar nytte av er blant annet forbedret maritim sikkerhet, miljøvern, fiskeriforvaltning, redningstjenester til sjøs, og klimaovervåking.
Internasjonalt samarbeid er av stor betydning for å fremme forskning knyttet til varsling av forholdene i og på havet. Gjennom arrangementer som OceanPredict (OP’24) utveksles informasjon og kunnskap mellom aktører innen forskning, industri, tjenesteleverandører og brukere. Det ble tydelig at det stadig er behov for å videreutvikle verktøyene som blir benyttet for å utarbeide hav- og sjøis- og klimaprognoser, slik at disse kan blir enda mer treffsikre og anvendbare.
Forskere fra Nansensenteret fikk god anledning til å presentere de seneste forskningsresultatene og pågående utvikling innen hav- og sjøismodellering, og innen klimavarsling. Heather Regan var en av konferansens hovedtalere med innlegget «Polar Ocean Predictions: Opportunities and Challenges in a Rapidly Changing Environment». Laurent Bertino ledet sesjonen som omhandlet polare problemstillinger, og en rekke andre forskere fra Nansensenteret bidro med foredrag i de ulike sesjonene.
Det vil i fremtiden komme stadig mer data fra havet, både fra bøyer, droner og fastmonterte sensorer i havet, og fra sensorer montert ombord på satellitter i bane rundt jorden. Operasjonell oseanografi handler om å kombinere slike data med avanserte numeriske modeller for havet, slik at en kontinuerlig kan overvåke og varsle tilstanden i havet. Ved hjelp av nye metoder som kunstig intelligens blir systemene stadig raskere og bedre, og ved hjelp av digitale tvillinger kan en teste konsekvenser av f.eks. ulike forvaltningsrettede tiltak. OceanPredict-konferansen viste at det er stor bruk for å utvikle denne typer teknologier, og at dette er fagfelt i rask utvikling hvor forskerne ved Nansensenteret ligger helt i front.
Nøkkelforskere: Laurent Bertino, Heather Regan, Annette Samuelsen, François Counillon