«Marine hetebølger» er et begrep som dukker stadig hyppigere opp i media. Men hva er egentlig dette fenomenet, og hvilke konsekvenser har det? Er det mulig å utvikle egne modeller som kan varsle utviklingen av hetebølger i havområdene?
Siden våren 2023, har store deler av verdenshavene hatt uvanlig høye overflatetemperaturer. Når havoverflaten i et område er mye varmere enn normalt over lengre tid, snakker vi om en marin hetebølge. Kriteriet er at temperaturen må være høyere enn 90 % av de målte temperaturene på samme sted og til samme tid over de siste 30 årene, og at dette varer i minimum fem dager.
Marine hetebølger kan oppstå hvor som helst på kloden, og når som helst på året, hvis forholdene for sterk temperaturøkning er spesielt gunstige. Det forskes mye på hva som gir slike gunstige forhold. Marine hetebølger har oppstått hyppigere og kraftigere de siste tiårene, i takt med den globale oppvarmingen. Det forventes at denne trenden vil fortsette.
Unormalt høye havtemperaturer påvirker marint liv. Det kan føre til ødelagte tareskoger, døde korallrev og tap av fiskearter. Høyere temperaturer kan også føre til oppblomstring av alger som gir giftige blåskjell, eller bakterier som kan være farlige for badende. Marine hetebølger kan ha store økonomiske konsekvenser ved at fiskeri og oppdrettsindustri blir skadelidende, særlig ved langvarige eller kraftige hetebølger.
Den senere tid har forskning påvist at temperaturstigningene ikke bare omfatter havoverflaten, men også de dypere vannlagene. For å begrense negative konsekvenser der dette er mulig, er det av stor betydning å kunne varsle forekomsten av hetebølger før disse oppstår.
Ved Nansensenteret er dette forskningsarbeidet godt i gang. Vi fokuserer innsatsen vår på våre nære havområder; Nord-Atlanteren, Polhavet og de omkringliggende havområdene. Vi prøver ut hvorvidt klimamodellen vi benytter – NorCPM – er anvendbar for å varsle marine hetebølger i de aktuelle havområdene. Vi prøver også å finne mest mulig informasjon om hva som kjennetegner opptakten til temperaturstigningene ved å se på tidligere hendelser. I tillegg forsker vi på hvilke påvirkninger hetebølgene har på marine økosystemer i våre nære havområder. Vi håper at vår forskning kan bidra til at det i nær fremtid kan tilbys varsler om slike hetebølger.
Nøkkelforskere: Helene R. Langehaug, Roshin P. Raj, Annette Samuelsen, Marianne Williams-Kerslake