Når visse typer alger er til stede i store mengder, skaper de en skadelig algeoppblomstring. Slike oppblomstringer kan gjøre skjell og skalldyr giftige. Å forutsi når og hvor algene vil blomstre og til skadelige mengder, er nødvendig for å kunne iverksette tiltak. Nansensenteret har utviklet slike varsler for hele norskekysten.
For å begrense risikoen for å spise skjell og skalldyr forurenset av giftstoffer fra noen typer alger, gjennomfører Mattilsynet lokal overvåking på 32stasjoner én gang i uken langs hele norske kysten. På Blåskjellvarsel informerer de om hvor det er trygt å spise skjell. Tjenesten gir også månedlig informasjon om målte giftstoffer i blåskjell. I perioder med høy risiko for skadelige algemengder i nærheten av skjelloppdrettsanlegg, vil det være en fordel med hyppigere oppdateringer, ettersom algemengden kan endre seg raskt.
I en nylig publisert studie, ledet av Edson Silva, har forskere fra Nansensenteret og Havforskningsinstituttet utviklet en metode for å estimere og varsle risikoen for skadelige algeoppblomstringer basert på miljøtilstandene i havet – også der det ikke gjøres direkte målinger. Modelldataene kan brukes til å lage kart over når og hvor de ulike skadelige algene vil forekomme langs kysten. Edson Silva og kollegaene hans har brukt maskinlæringsteknikker for å utnytte ulike typer miljødata fra satellittobservasjoner, modeller og informasjon fra det nasjonale overvåkningsprogrammet.
Den nye metoden er utviklet og kvalitetssikret for hele norskekysten og kan tilpasses kystområder i andre deler av verden med bruk av lokale alge- og miljødata. Metoden har potensial til å styrke den nåværende overvåkingen av algegifter og bistå skjelloppdrettsnæringen med å vurdere tiltak mot skadelige algeoppblomstringer ved å kombinere modellen med sesongbaserte prognoser. Metoden kan derfor bidra til å forbedre overvåkingen når risikoen øker, og dermed hindre skalldyrforgiftning. Tidlige varsler vil også kunne bidra til å redusere skjellnæringens økonomiske tap som følge av skadelige algeoppblomstringer.
Nøkkelforskere: Edson Silva, Julien Brajard, François Counillon, Lasse H. Pettersson