https://www.pexels.com/photo/plenty-of-black-and-brown-mussels-8352388/

Varsling av skadelige alger - Fremtidig verktøy for blåskjellsankere og oppdrettsnæring?

Når visse typer alger er til stede i store mengder, skaper de en skadelig algeoppblomstring. Slike oppblomstringer kan gjøre skjell og skalldyr giftige. Å forutsi når og hvor algene vil blomstre og til skadelige mengder, er nødvendig for å kunne iverksette tiltak. Nansensenteret har utviklet slike varsler for hele norskekysten.

For å begrense risikoen for å spise skjell og skalldyr forurenset av giftstoffer fra noen typer alger, gjennomfører Mattilsynet lokal overvåking på 32stasjoner én gang i uken langs hele norske kysten. På Blåskjellvarsel informerer de om hvor det er trygt å spise skjell. Tjenesten gir også månedlig informasjon om målte giftstoffer i blåskjell. I perioder med høy risiko for skadelige algemengder i nærheten av skjelloppdrettsanlegg, vil det være en fordel med hyppigere oppdateringer, ettersom algemengden kan endre seg raskt.

I en nylig publisert studie, ledet av Edson Silva, har forskere fra Nansensenteret og Havforskningsinstituttet utviklet en metode for å estimere og varsle risikoen for skadelige algeoppblomstringer basert på miljøtilstandene i havet – også der det ikke gjøres direkte målinger. Modelldataene kan brukes til å lage kart over når og hvor de ulike skadelige algene vil forekomme langs kysten. Edson Silva og kollegaene hans har brukt maskinlæringsteknikker for å utnytte ulike typer miljødata fra satellittobservasjoner, modeller og informasjon fra det nasjonale overvåkningsprogrammet.

Den nye metoden er utviklet og kvalitetssikret for hele norskekysten og kan tilpasses kystområder i andre deler av verden med bruk av lokale alge- og miljødata. Metoden har potensial til å styrke den nåværende overvåkingen av algegifter og bistå skjelloppdrettsnæringen med å vurdere tiltak mot skadelige algeoppblomstringer ved å kombinere modellen med sesongbaserte prognoser. Metoden kan derfor bidra til å forbedre overvåkingen når risikoen øker, og dermed hindre skalldyrforgiftning. Tidlige varsler vil også kunne bidra til å redusere skjellnæringens økonomiske tap som følge av skadelige algeoppblomstringer.

Nøkkelforskere: Edson Silva, Julien Brajard, François Counillon, Lasse H. Pettersson

Hva er skaldelige algeoppblomstringer?

Algeoppblomstringer er en spontan økning i mengden av mikroalger (planteplankton) som skjer om våren og ellers under ideelle forhold som vanntemperatur, saltinnhold, næring og lysnivå. Noen algearter produserer giftstoffer, og når disse algene blomstrer, snakker vi om en skadelig algeoppblomstring. Andre algearter vil i store konsentrasjoner kunne endre fargen på vannet.

Hvorfor er alger skadelige for folk som høster skalldyr?

Skjell og skalldyr (for eksempel blåskjell) filtrerer vannet de lever i, og når det finnes alger som produserer giftstoffer, blir giftstoffene tatt opp og akkumuleres i kjøttet. Når slike skjell spises, kan man får diaré eller bli alvorlig syk. Derfor forsøker skjelloppdrettere å holde sine skjell giftfrie, og folk som plukker blåskjell og krabber (som spiser blåskjell) på hobbybasis, må være nøye med å sjekke informasjon fra nasjonale overvåkingsprogrammer. I norske farvann finnes det åtte typer alger som kan produsere giftstoffer som akkumuleres i skalldyr og er skadelige for befolkningen ved konsum.

Publikasjon

Environmental Data Science:

«Probabilistic models for harmful algae: application to the Norwegian coast»