Luftforurensning og temperaturendringer i byer er sentrale utfordringer verden over og innebærer betydelig helsefare for innbyggerne.
For å generere ny kunnskap om disse problemstillingene bruker forskere høyoppløselige data, fjernmålings- og modelleringsverktøy til å analysere tilstand og endringer i miljøet i byer. Ved hjelp av disse metodene utvikles «hva om»-scenarioer, som benyttes i arbeidet med å møte disse utfordringene. Forskningsresultatene fra Nansensenteret viser store geografiske forskjeller mellom bydelene i Bergen med hensyn til lokal luftforurensning og temperaturer, under ellers like værforhold. Det har vært iverksatt tiltak for å redusere utslippene fra lokal trafikk, vedfyring og skip i havna for å forbedre luftkvaliteten i Bergen. Men problemene er fortsatt ikke løst og vi observerer flere hendelser, spesielt i løpet av vinteren, hvor lokal luftforurensing setter sitt preg på store deler av byen.
En fersk studie utført av Nansensenterets forskere i samarbeid med Tsjekkiske forskere i forskningsprosjektet TURBAN (se faktaboks) produserte et verktøy for visualisering av data om lufttemperatur og byluft, som kan gjøre komplekse vitenskapelige resultater mer tilgjengelige og engasjerende. Bruk av verktøyet kan brukes i arbeidet med å gjennomføre nødvendige miljø- og klimatiltak i byer. Studien, ledet av klimaforsker Victoria Miles, fokuserte på luftkvalitet og temperatur-relaterte problemstillinger i vår egen by, Bergen. Forskningsresultatene bygger på mange års arbeid med undersøkelser av den lokale meteorologien, utslippskildene og de lavere luftlagene over byen. Verktøyet som er utviklet visualiserer på en tydelig måte luftforurensning og opphopning av varme i urbane områder, og omsetter vitenskapelige funn til praktisk kunnskap. Slik kan politikere, byens beboere og andre interessenter få bedre tilgang til korrekt og lett forståelig informasjon.
Studien viser hvordan innovative kommunikasjonsstrategier, som visualisering gjennom WebGIS, kan bidra til å presentere viktig informasjon om bymiljøer. Bruk av verktøyet kan bidra til økt forståelse av problemstillinger, bedre risikovurdering og forenklete identifisering av mulige løsninger.
Effektiv forskningsformidling er et viktig virkemiddel, også når urbane klimaproblemer skal løses. Visualisering av forskningsfunn vil gjøre komplekse vitenskapelige data mer tilgjengelige, noe som igjen kan føre til bedre luft- og klimaforhold i vår egen by.
Nøkkelforskere: Victoria Miles, Igor Esau, Lasse H. Pettersson