Ocean Science Bar ved Statsraaden Bar & Reception

Hanne Sagen fra Nansensenteret og Håkon Sandven fra UiB

«Lys, lyd og det skiftende Polhavet»

Polhavet endrer seg raskt, men å observere disse endringene under isdekket er svært vanskelig. Ved å gå utover tradisjonelle metoder kan optisk sensing og akustisk termometri gi oss mulighet til å se hvordan havtemperaturen og marine økosystemer endrer seg i det høye nord.

Arrangementet holdes på Engelsk

Arktis er den regionen på kloden som endrer seg raskest, med stigende temperaturer og minkende sjøisdekke. Tap av sjøis forsterker temperaturøkningen og endrer lysforholdene som danner grunnlaget for marine økosystemer. Men selve tilstedeværelsen av sjøis gjør det utrolig utfordrende å bruke tradisjonelle metoder for å observere endringer i marine økosystemer og havtemperatur.
Nansensenteret leder utviklingen av HiAOOS, et banebrytende observasjonssystem som gir storskala estimater av havtemperatur og geoposisjonering av autonome plattformer.
På dette arrangementet forteller to forskere hvordan innovative optiske og akustiske teknikker kan brukes til å observere endringer i primærproduksjon og havtemperatur i disse ugjestmilde og i stor grad uutforskede farvannene.
1. Hvordan kan vi overvåke marine økosystemer i Polhavet?
Håkon Sandven, postdoktor, Institutt for fysikk og teknologi og SEAS-programmet, Universitetet i Bergen
2. HiAOOS – Et avansert undervannsobservasjonssystem i Arktis
Hanne Sagen, forskningsleder og seniorforsker, Stiftelsen Nansen Senteret for Miljø og Fjernmåling
Gratis og åpent for alle!

Når og hvor?

Torsdag, 27.11.25 kl. 19:00 – 20:00.

Statsraaden Bar & Reception, Bradbenken 2, Bergen

Om Ocean Science Bar

Ocean Science Bar er et samarbeid mellom Statsraad Lehmkuhl, Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet, NORCE, og Nansensenteret. Vi vil presentere populære høydepunkter fra forskningen vår, diskutere aktuelle problemstillinger knyttet til hav og havforskning, og gi et sosialt møtepunkt for forskere og andre som er interessert i havet.