Forrige uke ble den andre utgaven av «One Ocean Week» arrangert i Bergen. Blant de mange arrangementene som var åpne for publikum, var Ocean Outlook-konferansen som Nansensenteret var medarrangør av. Her kunne alle som ville få et innblikk i hva som rører seg innen havforskningen.
Verdenshavene har gjennomgått store endringer de siste tiårene, og spesielt de siste årene. I fjor ble det målt de høyeste gjennomsnittstemperaturene som noensinne er registrert i verdenshavene, og dette temperaturavviket har konsekvenser for klimaet, miljøet og dyphavet. Under Ocean Outlook-konferansen kom forskere sammen for å dele og diskutere sine funn med tanke på klimaet og biologien i Nord-Atlanteren.
Vår direktør Tore Furevik holdt åpningsforedraget om årsakene til de høye temperaturene i Nord-Atlanteren, og hvordan både menneskelige aktiviteter og naturlige prosesser har bidratt til en generell temperaturøkning globalt og spesielt i Nord-Atlanteren. 90 % av overskuddsenergien fra den globale oppvarmingen havner i havet.
Seniorforsker Roshin P. Raj holdt et foredrag om havoppvarming og marine hetebølger i Barentshavet. Han forklarte hvordan forskere ved Nansensenteret samarbeider med kollegaer både i Norge og internasjonalt for å studere ulike forhold som fører til oppvarming i arktiske farvann nord for Norge.
Konsekvensene av den enestående oppvarmingen av havene må studeres nøye. Konferanser som «Ocean Outlook» fører til gode diskusjoner og kunnskapsspredning, og ved å åpne for publikum kan også folk utenfor havforskningsmiljøet delta i diskusjonene.
Konferansen arrangeres av havforskningsmiljøet i Bergen og Woods Hole Oceanographic Institution i USA. De norske partnerne er NORCE, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen, Nansensenteret og Bjerknessenteret for klimaforskning.