I slutten av september ble Festplassen i Bergen omgjort til et forskningstorg, hvor 26 utstillere fra forskningsmiljøer i Bergen inviterte publikum i alle aldre til å få innblikk i ulike forskningsområder. Nansensenteret deltok med en stand hvor forskerne kunne demonstrere spennende forskning gjennom sine installasjoner.
Det årlige arrangementet gir besøkende en unik mulighet til å lære mer om forskning på en interaktiv og morsom måte.
Hos Nansensenteret fikk publikum oppleve vår interaktive globus, som viser forholdene på Nordpolen. Her kunne man se simuleringer av endringene i utbredelsen av sjøis som har skjedd i Arktis de siste tiårene. Globusen viste også vindmønstre i Arktis, som påvirkes av globale atmosfæriske sirkulasjoner.
Den andre installasjonen vår demonstrerte hvordan vi kan få en forståelse av atmosfærisk sirkulasjon, klima og oseanografi. Eksperimentet bestod av en roterende vanntank, hvor farget væske ble dryppet ned for å illustrere bevegelsen av globale atmosfæriske sirkulasjoner. Mønstrene som dannet seg, ligner værfenomener som f.eks. orkaner, og ga publikum en visuell og engasjerende innsikt i de komplekse prosessene bak forskjellige værmønstre.
Å formidle forskningsarbeid viktig for å bygge bro mellom vitenskap og samfunn. Ved at forskere deler innsikt og viser relevansen av arbeidet sitt, får vi en bedre forståelse av hvordan forskning kan påvirke hverdagen vår. Det er også givende for forskerne å kommunisere forskning direkte til publikum,- det gir nye perspektiver, og styrke motivasjonen for videre forskningsarbeid.